INVEST SPORT

INVEST SPORTCENTRUM ÉS VENDÉGHÁZ

Szolgáltatásaink

 

4 db fallabdapálya

7 db salakos teniszpálya

2 db gumiborítású fedett teniszpálya

nyitott teraszos büfé

szauna

 

 ÁRLISTÁK

 PÁLYAFOGLALÁS

Tenisz szabályok – röviden

Amikor a játékos megnyer egy pontot, akkor az állás 15 – semmi. Mindig annak a játékosnak a pontszámát mondják először, aki szervál.

Ha a játékos 2 pontot nyer, akkor az állás 30 – semmi, ha hármat, akkor 40 – semmi, ha négy pontot nyer egymás után, akkor megnyerte az első játékot (game-et).

4 pont megnyerése után csak akkor nyer játékot, ha ellenfele eközben nem nyer több, mint 3 pontot, azaz az állás 40 : 30.

Ha az állás 40 : 40 (40 mind), akkor az egyik játékosnak 2 egymást követő pont megnyerése kell a játék megnyeréséhez. 40 mind állás után az állás „Adogatóelőny” vagy „Fogadóelőny”.

Ahhoz, hogy egy játékos megnyerje az első játszmát (szettet), ahhoz legalább 6 játékot kell nyernie, de úgy mint a pontok esetében, itt is kettő különbséggel lehet nyerni. Így a szett eredménye lehet 6 :0-tól egészen 6 : 4-ig.

Ha mindkét játékosnak 6 nyert játéka van, akkor a szett eredményét rövidített játékkal döntik el. A rövidített játékot az, nyeri, aki hamarabb éri el a 7 pontot; itt is kettő különbséggel kell nyerni. A játékosok a rövidítés alatt 2 pontonként váltják a szervát.

A rövidítés alatt minden 6-tal osztható állásnál a játékosok térfelet cserélnek.

Általában a meccset két nyert szettig kell játszani. Ha mindkét játékos 1 szettet nyert, akkor kerül sor a döntő játszmára. A döntő játszma nyertese nyeri meg a meccset.

A játékos a szervát az alapvonal mögött állva hajtja végre, eközben nem érhet cipőjével az alapvonalhoz. Ha igen (lábhiba), akkor az ellenfél nyeri a pontot. A játékos a labdát a kezével dobja fel és az ütővel kell az ellenfél ellentétes oldalán levő adogatóudvarba ütnie.

Az adogató játékosnak egy rontott szervát követően még egy adogatási lehetősége van. Ha ezt is elrontja (kettős hiba), akkor a pontot elveszti.

Ha a szerva érinti a hálót, de az ellenfél adogatóudvarába esik, akkor a játékos megismételheti a szervát. Ellenkező esetben a szerva rontottnak minősül.


Mi a squash lényege?

A squash lényege a következő: az egyik játékosnak vagy egy rajongónak egy ütőt kell használnia, hogy a labdát a megfelelő helyre irányítsa. A benyújtás folyamatban van. Ugyanakkor meg kell találnia a falat egy bizonyos helyen. Ezután a labdát újra meg kell ragadni az ütőn, és újra elküldeni kell, de a squash pálya másik oldalán.

Ha a játékos mindent helyesen csinál, az ellenfelének egyszerűen nincs ideje, hogy megkapja a labdát, és pontot szerezzen nekik. Ennek megfelelően, ha az ellenfél helytelenül cselekszik, akkor jutalmat kap, és elveszíti.

A nehézség abban rejlik, hogy gyorsan cselekednie kell. Sőt, a labda ütés pillanatában nem csak a falakról, hanem a padlóról is ugrál. És nincs joga, hogy tévedjen, mert a ki és a rossz sztrájk azonnal egy pontot hoz az ellenfelednek. Ugyanezen okok miatt csak a legerősebb squash-játékos nyerhet a legpontosabb felvételeket.